08 590 346 00

Ordinarie öppettider:

Mån-Tor: 08:00-16:30, Fre: 08:00-14:00, lunchstängt 12:00-13:00

Telefontider: 8:30-10:00, 13:00-14:00

Drop-in för vaccination: helgfria tis 15.00-16.00. Drop-in gäller ej influensavaccin

Bältros, eller Herpes Zoster, är en infektionssjukdom som du kan få om du tidigare har haft vattkoppor (98% av befolkningen). Det är oklart vad som utlöser sjukdomen. Det är vanligt med utslag och blåsor som gör ont. Utslagen och blåsorna sitter ofta på ett område på ena sidan av kroppen.

En av fyra svenskar drabbas någon gång av bältros. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år.

Du kan få bältros mer än en gång, men det är också ovanligt.

Bältros kan leda till allvarliga och långvariga komplikationer

  1. Postherpetisk neuralgi (PHN): Risken ökar med stigande ålder och i genomsnitt får 10-20% av alla patienter med bältros PHN, som kvarstår mer än tre månader. Kännetecknas av en långvarig nervsmärta som kan kvarstå i åratal.
  2. Herpes zoster ophthalmicus: Drabbar upp till 25 % av bältrospatienterna. Kan leda till oftalmiska komplikationer och, i sällsynta fall, blindhet

Mer info om Bältros, symptom, undersökning, behandling m.m. hittar du på 1177.

Du kan vaccinera dig mot bältros

Det finns vaccin mot bältros. De minskar risken för bältros och för att du ska ha ont länge om du ändå skulle få sjukdomen.

Du kan vaccineras om du är över 50 år. Du kan bli vaccinerad även om du redan har haft bältros. Det finns två vaccin:

  1. Det ena vaccinet, som heter Zostavax, ger ett ganska bra skydd. Du får det vid ett tillfälle och bara om du har ett fungerande immunförsvar. Du kan läsa mer om vaccinet på Folkhälsomyndighetens webbplats.
  2. Det andra vaccinet, som heter Shingrix, är nytt och finns ännu inte överallt. Det ger ett mycket bra skydd (>90%). Du får vaccinet vid två tillfällen. Det ska gå två till sex månader mellan det första och det andra tillfället. Du kan få vaccinet även om du har ett nedsatt immunförsvar.

Shingrix

Dr. Bo Liu på Optimuskliniken har varit med i den kliniska forskningen av Shingrix sedan 2010 och följer fortfarande 40-tal patienter som fick vaccinet i 2011. Shingrix blev godkänt i EU redan 2017 med överväldigande effekt- och säkerhetsdata. Det är först nu tillgängligt för svenska patienter pga hög efterfrågan. Glädjande blir Optimuskliniken en av de få kliniker i Sverige som får tillgång till Shingrix och kan erbjuda vaccinet till våra patienter. Välkomna!

Pris

2100:-/dos (Rek pris 2400:-/dos), 4200:-/2 doser

Välkomna till

    

Väsbyhälsan grundades 1973. Under de senaste 20 åren har vi med Optimuskliniken utvecklats till ett mini-läkarhus.

hot clinic

Vi erbjuder friskvård, sjukvård, företagshälsovård och vaccination. Vi som jobbar på kliniken är leg. läkare, allmänläkare, hudläkare, sjuksköterska, undersköterska, fotvårdare och sjukgymnast. Vi har även flygmedicin, trafikmedicin, beteendevetare och arbetsmiljöingenjör. Det viktiga för oss är att patienter och andra kunder känner sig välkomna och inte har långa väntetider i telefon eller till komma på mottagningen.

Välkommen att kontakta oss på telefon eller e-post. Om du behöver boka tid ringer du på vår telefontid. Har du frågor om anslutning till företagshälsovård kontakta Dr Bo Liu.

Har du medarbetare på flera orter i Sverige? Genom oss kan du få tillgång till företagshälsovård i hela Sverige. Väsbyhälsan ingår sedan våren 2016 i ett riksomfattande nätverk av små lokala företagshälsor. Vi är alla dedikerade till det personliga bemötandet och servicen. Här är de orter vi finns på genom nätverket RiksNära FöretagsHälsor

Hitta till Oss